Kisha Durres
INSTITUCIONE FETARE, KOMUNITETI ORTODOKSE
|
Posted 8 muaj ago
  • Address
  • Tel
  • Email
  • Website
  • Open Hours
    09:00 - 18:00

Orari: Nga e Hëna në të Diel
08:00-21:00
Ortodoksia ose drejtëbesimi (nga greke ὀρθοδοξία orthodhoksia – “mendimi i drejtë”) është respektimi i besimeve të pranuara sidomos në fe. Në krishtërim termi përdoret si në “përputhshmëri me fenë e Krishterë” pra në përputhje me besimet e hershme të Kishës”. Shtatë Këshillet e Para Ekumenike janë mbajtur në mes të viteve 325 dhe 787 me qëllim të formalizimit të doktrinave të pranueshme të Krishtërimit. Në perkudhën klasike të Krishtërimit termi ortodoks i referohej doktrinave të cilave u besonin të Krishterët e hershëm. Pas vitit 1054, kur ndodhi Skizma e Madhe, të dy Kishat (Perëndimore dhe Lindore) vazhduan ta konsiderojë veten e tyre kisha ortodokse dhe katolike. Me kalimin e kohës, Kisha Perëndimore gradualisht u identifikua me etiketën “katolike”, dhe njerëzit e Evropës Perëndimore gradualisht e lidhën fjalen “ortodoks” me besimtarët e Kishës Lindore (në disa gjuhë etiketa “katolike” nuk është domosdoshmërisht e identifikuar me Kishën Perëndimore).

Rating
out of 5

Leave a comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *